Acte

Dobandirea cetateniei franceze prin naturalizare

cetatenia franceza
Dosarul necesar pentru a dobandi cetatenia franceza este unul destul de stufos.

Acest demers nu este unul foarte costisitor, bani veti da doar pe :

  • legalizarea actelor oficiale
  • timbrul fiscal
  • achizitionarea plicului pentru un eventual retur + cel in care veti trimite actele

 

Mare atentie atunci cand cautati lista de acte necesare pentru cetatenie sa verificati atat pagina oficiala, cat si pagina de informatii a prefecturii Strasbourg.

 

 

‼ ℹ  UPDATE :

iata chestionarul oficial care permite afisarea unei liste cu actele necesare in functie de statutul dvs :+1:. Procedura a fost simplificata si asta este foarte bine ==> CLICK AICI

 


Cand poti depune o astfel de cerere

Lista oficiala cu toate conditiile o puteti gasi aici. Iata mai jos un scurt rezumat :

  • trebuie sa fiti major
  • trebuie sa locuiti in Franta de minim 5 ani

‼ ATENTIE : pentru obtinerea cetateniei “a locui” = sa aveti jobul si (daca e cazul) familia aici. Se specifica foarte clar ca daca sunteti aici cu jobul, dar sotia/copiii sunt in tara sunt sanse ca cererea sa fie refuzata.

ℹ Nota : durata de 5 ani precizata mai sus poate fi redusa la 2 ani in unul din cazurile urmatoare :

  • daca aveti o diploma eliberata de o institutie franceza de invatamant superior care sa ateste ca ati absolvit 2 ani de studii aici.
  • daca dovediti un parcurs exceptional de integrare (activitati / actiuni in domeniile civic, stiintific, economic, cultural sau sportiv)

De asemenea, conditia unei durate minime poate fi complet eliminata in anumite cazuri speciale (serviciu militar, refugiat – mai multe detalii aici).


 

Actele necesare

ℹ Nota : lista aceasta este pur informativa. Am incercat sa nu omitem nimic, dar inainte de a depune cererea verificati cu mare atentie cele 2 liste oficiale precizate mai jos 😉

Asa cum ziceam mai sus lista prefecturii din Strasbourg poate fi putin diferita fata de cea oficiala (de exemplu pe lista oficiala se cer 2 fotografii tip standard, iar pe lista prefecturii din Strasbourg se cer 3 fotografii de tip standard). Prioritate desigur are lista prefecturii din Strasbourg.

 

Iata asadar ce documente sunt necesare pentru dosarul de dobandire a cetateniei prin naturalizare :

  • formularul Cerfa n°12753*02 completat si semnat in 2 exemplare
  • un timbru fiscal in valoare de 55€ (se gaseste la anumite tabacuri)
  • un plic mare de tip “lettre suivie” pre-platit, autoadresat si timbrat corespunzator. Acest plic va fi folosit in cazul in care dosarului ii lipseste ceva si va fi trimis inapoi.
  • un plic format A5 pre-platit (100 g), autoadresat si timbrat corespunzator.
  • originalul si o copie a unui act care sa justifice nivelul de limba franceza (detalii pe lista oficiala)

 

Acte de identitate :

  • originalul si o copie a certificatului de nastere + originalul si o copie a traducerii legalizate (daca este cazul – pentru cele care nu sunt deja si in engleza+franceza)
  • copie dupa certificatului de casatorie al parintilor + o copie legalizata (in original legalizarea, desigur)
  • originalul si o copie a actului dumneavoastra de casatorie + originalul si o copie a traducerii legalizate (daca este cazul)
  • 3 poze de identitate tip standard (gasiti aparate speciale in mai toate supermarket-urile)
  • cate o copie pentru :
    • titre de séjour (daca aveti, desigur)
    • pasaport
    • cartea de identitate (aceasta nu este ceruta oficial, dar nu strica sa fie la dosar)
    • titre de séjour sau cartea de identitate a concubinului (daca este cazul)
    • daca aveti copii minori va trebui sa adaugati la dosar originalul si o copie a certificatului de scolarité pe anul in curs. Daca copiii nu sunt la scoala este necesara o copie a carnetului de sanatate (prima pagina + vaccinurile). Verificati cu mare atentie lista oficiala pentru a fi siguri ca aveti toate actele necesare pentru copiii dumneavoastra.
  • daca locuiti in Franta de mai putin de 10 ani cazierul judiciar in original plus o copie legalizata.

 

Acte domiciliu :

  • daca sunteti locatar trebuiesc adaugate la dosar urmatoarele acte :
    • copie contract inchiriere
    • copie pentru ultimele 3 chitante de plata a chiriei (daca nu aveti asa ceva puteti cere proprietarului/agentiei – sunt obligati sa va dea un astfel de deocument)
    • copie dupa ultimele 3 facturi de electricitate
  • daca sunteti proprietar : copie dupa titre de propriété
  • daca stati la cineva trebuiesc adaugate la dosar urmatoarele acte :
    • 1) o hartie prin care persoana sa ateste ca locuiti acolo
    • 2) copie dupa actul de identitate a persoanei care va gazduieste
    • 3) copie dupa o factura de gaz/electricitate pe numele persoanei care va gazduieste

 

Acte pentru justificarea resurselor :

  • daca sunteti salariat :
    • 1) copie a contractului de munca actual **si** a celor din ultimii 3 ani
    • 2) copie dupa ultimele 3 fise de plata
    • 3) copie dupa fisele de plata noiembrie + decembrie pe ultimii 3 ani (pe lista prefecturii din Strasbourg se specifica doar decembrie, dar pe lista oficiale sunt cerute atat cele din decembrie, cat si cele din noiembrie)
  • daca sunteti in somaj :
    • 1) copie dupa cartea de inscriere la Pôle Emploi
    • 2) lettre de prise en charge
    • 3) copie dupa ultimele 3 fise de plata a somajului (sau cum se numesc 😋)

 

ℹ Nota : daca va aflati intr-un alt caz decat cele 2 de mai sus verificati cu mare atentie lista oficiala

 

Acte administrative (impozit) :

  • Bordereau de situation fiscale P237 pe ultimii 3 ani – acest document este gratuit si se poate obtine de la biroul de impozit al localitatii unde locuiti (sau al celor unde ati locuit)
  • copie dupa ultimele 3 avis d’imposition

 

Aceste acte pot fi necesare de la caz la caz :
  • daca sunteti vaduv(a) / divortat(a) / cu copii minori exista anumite copii ce vor trebui adaugate la dosar
  • in cazul in care ati incercat in trecut obtinerea cetateniei, adaugati si deciziile anterioare la dosar

 

Cum si unde sa trimiti actele ?

Actele trebuie trimise prin scrisoare recomandata (courrier recommandé avec accusé de réception) la adresa :

Préfecture du Bas-Rhin – plateforme régionale de la naturalisation
5 Place de la République
67073 STRASBOURG Cedex

 

 

Recuperare acte originale

In mod normal toate actele originale va sunt returnate la final, dar eu va sfatuiesc sa adaugati la dosar o cerere prin care le cereti oficial asta (asta mai ales pentru a nu avea probleme cu certificatul de nastere).


Cam asta este tot.

Mult succes si nu ezitati sa intrebati daca aveti nelamuriri fie direct aici, fie pe forumul nostru.

De asemenea, daca am omis ceva spuneti-ne si vom actualiza acest articol? Scopul este ca articolul sa fie util cat mai multor persoane 😎.

Leave a Reply